Vojtěch Říha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vojtěch Říha
Narození15. ledna 1888
Zdravá Voda
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí13. září 1968
Blansko
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Vzděláníučitelský ústav
Povolánívoják, učitel, ředitel školy
Nábož. vyznánířímskokatolické
DětiDagmar Štěrbáčková
Příbuzníbratr Albert Říha + 7 dalších sourozenců
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vojtěch Říha (15. ledna 1888 Zdravá Voda13. září 1968 Blansko) byl československý legionář a pedagog vězněný za druhé světové války nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a první světová válka[editovat | editovat zdroj]

Vojtěch Říha se narodil 15. ledna 1888 ve Zdravé Vodě v dnešním hodonínském okrese. Vystudoval učitelský ústav a stal se učitelem. Po vypuknutí první světové války byl poslán na ruskou frontu, kde již 27. srpna 1918 padl u Lublinu zraněný do zajetí. Do československých legií přihlásil v červnu 1916, zařazen byl v září 1917 a ještě téhož roku převezen do Francie, kde se v Cognacu stal příslušníkem 22. pěšího pluku. Zúčastnil se bojů u Terronu. Působení v legiích zakončil v hodnosti poručíka.

Mezi světovými válkami[editovat | editovat zdroj]

Po ukončení vojenské služby se Vojtěch Říha vrátil k učitelskému povolání. Nejprve působil na Slovensku, od roku 1924 v Blansku. Zde zastával místo odborného učitele na chlapecké měšťanské škole, později se na stejné škole stal ředitelem. Kromě toho se podílel na veřejném dění v Blansku, byl funkcionářem Československé obce legionářské a Sokola.

Druhá světová válka a po ní[editovat | editovat zdroj]

Přesně v den vypuknutí druhé světové války a tedy 1. září 1939 byl Vojtěch Říha zatčen gestapem jako rukojmí za obyvatele Blanska. Celou válku prožil jako vězeň v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald. Po návratu do Blanska pracoval do roku 1948 na postu ředitele měšťanské školy, poté byl penzionován. Zemřel v Blansku 13. září 1968.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Vojtěch Říha pocházel z devíti sourozenců. Jeho bratr Albert Říha byl rovněž legionářem, oba bratři byli ve Francii příslušníky stejného pluku.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]